Var går nästa klassresa?

Last modified date

Alla som är vuxna kommer nog aldrig glömma hur det var att försöka samla in pengar till den där efterlängtade klassresan. Även om tåget bara gick till grannstaden så var det något visst med att ha samlat ihop de ynka kronorna själva och dra iväg en eller några dagar.

När det gäller klasser på högstadiet eller gymnasiet är det vanligare att resan med klassen eller kanske fotbollslaget går längre än bara Göteborg. Kanske är det ett av våra nordiska grannländer som ligger i fokus, eller kanske det ska bära av längre än så. Ofta görs det en omröstning där flera alternativ skrivs upp innan man väljer det slutgiltiga. Efter detta ska ni tjäna pengar till klassresan för att få ihop till hela äventyret. Här finns det också en rad alternativ att välja mellan.

Ett äventyr för hela klassen

Även om det ibland kan spåra ur en aning på en klassresa så ska det trots allt vara ett äventyr för alla inblandade. Detta gäller inte bara elever utan även lärare samt andra ansvariga. Det kommer många frågor på saker inför klassresan, mer än bara destinationen.

  • Var ska man bo?
  • Vilka aktiviteter ska planeras in?
  • Hur lång ska resan vara?
  • Vilka regler gäller för det land eller den destination som ni ska åka till?

Det gäller att plugga på ordentligt så att alla vet vad som gäller på plats.

Resmål i Sverige

Om ni inte har alltför mycket pengar kan det vara bäst att stanna hemma, inte minst nu under coronapandemin där resesituationerna kan vara mer eller mindre omständliga. Några bra alternativ i Sverige är Stockholm, Uppsala, Gotland eller Åre – alla beroende på vilken årstid det är och vad ni vill göra där. I storstäderna har ni ett fantastiskt utbud av kultur, naturupplevelser och utgång på kvällen i form av barer, klubbar och restauranger. Det brukar även finnas duktiga guider som är beredda att hjälpa en vilsen skolklass med att berätta roliga saker om vad som hänt på olika ställen.

Roliga aktiviteter

Har ni ett fullspäckat schema på klassresan eller tar ni mera dagen som den kommer? Det är bra om ni planerar in några saker så att ni får lite mer struktur under dagen. Exempel på aktiviteter kan vara padel, bowling, boule eller femkamp. I staden kan det vara något besök till ett eller flera museum. Se till att alla kan njuta av aktiviteterna och att ni har en viss valmöjlighet. Annars kan vissa surna till och känna att de inte får utlopp för sina idéer.

Hur tar ni er dit?

Ska ni flyga, åka tåg, ta en buss? Tänk på att ju färre barn eller elever det rör sig om desto bättre är det att ta ett tåg eller en buss. Det gör det enklare att hålla reda på alla ungar. Dock kan även större barn hamna på villovägar ibland…

kalle