Digitala musikinstrument

Last modified date

Att hålla på med musik är en stor fritidssysselsättning för många. En stor del av de musikinstrument som säljs idag är digitala instrument.

Digitala revolutionen

De digitala musikinstrumenten tillhör den digitala revolutionen som genomsyrar allt i samhället. Prisnivån på de digitala instrumenten har också gått ner. Det som skiljer ett ”vanligt” instrument mot ett digitalt dito är att ljud inte kommer från instrumentet, utan ifrån en ”dator”. Du behöver inte stämma ett digitalt piano. Det ljud som kom med när du köpte pianot finns kvar hela tiden. Idag kan du köpa digitala trummor, fioler, cellon, harpor och baser. En stor fördel med digitala instrument är att de är fysiskt lättare att bära samt att du har en volymkontroll. Du kan bo i centrala Stockholm och träna dina jazzsolon på högsta volym – utan att störa grannarna.

Nackdelar med digitala instrument

Det finns dock några nackdelar med digitala instrument. Ett hantgjort instrument har personlighet. De digitala instrumenten blir samplade, d.v.s. de får sitt ljud från vanliga instrument. De är alltså bara kopior. Det kan medföra mindre spelglädje. En annan nackdel är att de behöver elektricitet för att fungera, vilket påverkar både när du kan använda ditt instrument samt har en viss klimatpåverkan.

ivadmin