Lär dig väva mattor på fritiden

Mattvävning är en del av svensk tradition och en riktigt kul hobby. Vill du ha en aktiv fritid kan du gå en kurs och samtidigt träffa andra. Det är verkligen något speciellt med att se dina egna mattor växa fram. Trasmattor är en del av svenskt hantverk och ett sätt att återanvända material. Tidigare gick ofta traditionen i hur mattor vävs från generation till generation. Eftersom material som användes ofta tillhörde hushållet berättade också mattorna familjernas historia. Fortfarande idag är det ett sätt att ta tillvara på material. Att lära sig mattvävning är en konst och det krävs en hel del teknik för att lyckas få fram vackra mönster.

Den exklusiva viskosmattan

Mattor har länge varit ett sätt att inte bara förhindra kalla golv utan även för att dekorera hem. Vissa mattor har ansetts mer exklusiva och eleganta. En viskosmatta är en exklusivare matta. Framförallt Indien är kända för att producera mattor av viskos för hand. Det är inte något du kan lära dig på en slöjdkurs. De är kända för sin vackra lyster och tillverkas i regel med metoden som kallas tuftade mattor. Det är en speciell metod som går ut på att garnet skjuts in horisontellt på en uppspänd väv. För att få den speciella lystern krävs att väven sitter glest. Det finns inga knutar utan mattan är jämn och slät. För dig som bemästrar väven kan det vara spännande att besöka en producent i Indien. Viskosmattan kräver en del skötsel för att hålla sig vacker. Sköter du om den får du en matta som håller sig vacker och värmer många år.

Mattor ansågs exklusiva i Sverige

Förr ansågs mattor vara mycket exklusiva och användes därför inte året om. Under vår och sommar brukade mattorna stoppas undan för att inte slita på dem. Inte ens i de rikare hemmen låg mattorna framme året om. Finrummet kunde i vissa hem dekoreras med vackra mattor även sommartid. Under 1800-talet och en bit in på 1900-talet var trasmattan i olika former och storlekar den klassiska mattan. Handgjorda allmogemattor var speciellt omtyckta och vårdades med stor omsorg. Sedan kom mer lättskötta material och i takt med att det blev billigare att producera mattor stuvades inte längre mattorna undan när sommaren kom.

Vävkurser en svensk tradition

Vävkurser har varit ett sätt att lära sig hantverk och samtidigt lära känna nya vänner. Tyvärr är vävnad en tradition som börjar försvinna och det är få yngre som tar sig an traditionen. Därför kan det vara extra intressant att gå kurser i vävnad så svenskt hantverk inte dör ut. I de allra flesta städer kan du hitta kurser där du kan lära dig väva och inte bara mattor. Bara att sätta upp en väv är lite av ett hantverk i sig då det ska göras beräkningar och du ska skapa mönster.

kalle