Den älskade bilen

Last modified date

För många svenskar har de absolut roligaste fritidssakerna en motor. Det som för vissa är ett fortskaffningsmedel, är för andra det stora intresset.

Bilen

Bilen är både älskad, hatad och sedd som en nödvändigt ”sak”. För många är bilen så mycket mer än bara ett fordon som tar dem till jobbet. Om du älskar bilar vill du inte bara kunna starta din bil, du vill sköta om den, ta ut den på fina åkturer och dela den med dem du älskar. De riktigt stora fantasterna har veteranbilar. Vissa satsar på amerikanare och deltar i den årliga bilträffen i Västerås som arrangeras varje sommar. Andra vill ha en mer klassisk veteranbil, gärna en sportmodell, men även en Bubbla går bra.

Veteranbilar – gemenskap

En del köper en renoverad veteranbil rätt av och njuter av att kunna åka på veteranbilsrallyn. Andra vill ha en utmaning som heter duga. De köper ett skelett med plåtdörrar, ibland mycket rostig och sedan börjar de renovera upp bilen. För att renovera hard core bör du satsa på originaldelar eller nya handgjorda delar. Det tar tid, men ger samtidigt mycket gemenskap. Du måste åka till personen tjugo mil bort för att se hur hen gjorde med bakaxeln.

Det finns mycket gemenskap kring bilar. Både under själva renoveringen, men också på träffarna. På vissa platser anordnas det veteranbilsträffar varje vecka. Det finns också särskilda rallyn där folk klär sig i tidstypiska kläder och kör en särskild sträcka. Varje träff eller rally är också en indirekt utställning: veteranbilarna parkeras, ofta med motorhuvarna öppna, och folk får gå runt och titta på bilarna.

ivadmin